De juiste valbeveiliging

De juiste valbeveiliging

Het kiezen van de juiste valbeveiliging middelen is altijd afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. De eerste vraag die moet worden gesteld is: welke functie moeten de valbeveiliging middelen vervullen? Hiervoor bestaan twee principiële functies:

    • De gebruiker beschermen door zodanig te positioneren dat deze niet kan vallen, positionering of een “fall restraint system” (retentie).
    • Beheersing van de val en de impact hiervan. Valbeveiliging of een “fall arrest system”.

Positionering / Restraint werken

We spreken over werkpositionering wanneer valgevaar is uitgesloten door onze positie op de werkplek. (In vaktermen heet dit een fall restrain system of retentie). Hierdoor kan makkelijker, veiliger en efficiënter gewerkt worden. De onderdelen van dit systeem bestaan meestal uit een bevestigingspunt, een harnas en een positioneringslijn voor bevestiging. De invloed van de lengte van de positioneringslijn is hierbij van essentieel belang.

positionering restraint

Valstopbeveiliging / Fall Arrest systeem

De voornaamste functie bij een valstopbeveiliging systeem is de impact van een val op het menselijk lichaam onder de 6 kN te limiteren. De onderdelen van dit systeem bestaan uit een bevestigingspunt, een harnas en een valstopper / valdemper. Valstoppers zijn er in verschillende uitvoeringen en modellen, zoals vanglijnen met geïntegreerde valdempers, automatische valstopapparaten, lijnklem op een vanglijn, etc. 

valstopbeveiliging

Combinatie van Fall Arrest en Restrain systeem

Het valstopbeveiliging systeem kan worden gecombineerd met een positionering systeem. Deze methode wordt veelal geadviseerd en toegepast bij werkzaamheden op hoogte en waarbij men de handen vrij moet houden voor de uit te voeren werkzaamheden. In deze situatie moet de gebruiker zijn uitgerust met een instelbare positioneringslijn voor positionering en een valstopbeveiliging systeem als valbescherming.

juiste valbeveiliging

Redding & Evacuatie

In noodsituaties waarbij een gebruiker is gevallen en in een benarde situatie is belandt, is het gebruik van een evacuatie en/of redding systeem noodzakelijk, om het slachtoffer binnen afzienbare tijd in veiligheid te kunnen brengen. Hiervoor zijn diverse middelen en systemen voorhanden, waarbij een uitvoerige training een vanzelfsprekende bijkomstigheid is, om in die situaties waar de nood aan de man is, vastbesloten, veilig en effectief te kunnen handelen.

Redding en Evacuatie

Risico Inventarisatie

Voordat de onderdelen van een valbeveiligingssysteem gekozen worden, moeten de gevaren en omstandigheden op de werkplek worden onderzocht. Dit om vast te stellen welke mogelijkheden moeten worden geselecteerd om ook bescherming te bieden tegen eventuele op de werkplek aanwezige secundaire risico’s. Deze secundaire risico’s kunnen o.a. zijn:

    • elektrische schokken
    • uitzonderlijke hitte of hete objecten
    • ontvlambare vloeistoffen en gassen
    • vonken / vlammen
    • draaiende machines
    • basische en zure chemische stoffen
    • uitzonderlijke kou en ijs
    • schurende oppervlakken en scherpe randen
    • harde wind
    • wankele oppervlakken of bewegende materialen
    • vloeistoffen en andere stoffen die kunnen overstromen
    • mogelijke langere reddings- of ophaaltijd

 

Onderzoek naar deze risico’s stellen u in staat de juiste opties te kiezen voor uw valbeveiligingssysteem. Een analyse van de geometrie van de werkplek en het valraam stelt u in staat de juiste uitrusting te kiezen. Deze analyse zal vaststellen hoe ver het ankerpunt zich van de werkplek bevindt, de afmeting van de werkplek, toegangseisen, maximale vrije valafstand, mogelijke slinger- of zwaaibeweging bij een val en obstructies in het valraam. Na de analyse kunt u vaststellen welk type valbeveiligingssysteem vereist is en welk type onderdelen van het subsysteem met meest praktisch en veilig in gebruik zijn.