Er zijn verschillende soorten vanglijnen met valdemper, zoals: band vanglijnen, touw vanglijnen, elastische vanglijnen, Y-vanglijnen, kinetische vanglijnen enz. Een vanglijn met valdemper wordt gebruikt als verbinding tussen het ankerpunt en het harnas. Vanglijnen met valdemper worden ook wel Lanyard energy absorber genoemd.

Er is een keuze uit verschillende modellen, daarbij zit het verschil in het materiaal van de lijn en de verschillende connectoren zoals een karabijnhaak, steigerhaak en automatische haak. De connectoren kunnen uitgevoerd zijn in staal of alluminium.

De belangrijkste functie van een vanglijn met valdemper is dat hij een mogelijke val moet opvangen en de krachten die vrijkomen op het lichaam zodanig verminderen dat deze kleiner zijn dan 6 kN.

Minimale vrije val ruimte van een vanglijn met valdemper

Bij de keuze van een vanglijn met valdemper is het van belang dat u weet wat de minimale vrije val ruimte van de vanglijn met valdemper is. U kunt dit op de volgende manier berekenen.

  1. Lengte van de vanglijn (uitrusting)
  2. Plus de lengte van een aangesproken valdemper
  3. En de lengte van het lichaam met een veiligheidsmarge

Gemeten vanaf het ankerpunt waaraan uw vanglijn met valdemper is bevestigd!

Voorbeeld

  1. Lengte van de vanglijn met valdemper (uitgaande van een vanglijn met valdemper met een totale lengte van 2 meter)
  2. De lengte van een aangesproken valdemper (in aangesproken toestand 1,5 meter)
  3. En de lengte van het lichaam met een veiligheidsmarge (lichaamslengte 1,8 meter + veiligheidsmarge 1 meter)

De minimale vrije val ruimte moet in dit geval 6,3 meter zijn, gemeten vanaf het ankerpunt waaraan de vanglijn bevestigd is.

Band vanglijnen met valdemper

Band Vanglijnen zijn gemaakt van 30 mm polyester webbing band en een valdemper uitgevoerd in 35 mm webbing. De lussen zijn beschermd tegen schuren door middel van buisvormige webbing.

De valdemper of energy absorber reduceert de impact bij een val tot minder dan 6 kN en is voorzien van een val indicator label.

Kernmantel vanglijnen met valdemper

Kernmantel Vanglijnen zijn gemaakt van 12 mm kernmantel lijn en een valdemper uitgevoerd in 45 mm webbing. De lussen zijn beschermd tegen schuren door middel van kunststof bescherm ring.

Een verstelbare (dubbele) kernmantel vanglijn met valdemper is ook leverbaar. Doordat deze verstelbaar zijn, is de valafstand in te korten met maximaal 60 cm. De vanglijnen zijn verstelbaar van 1,4 t/m 2 meter.

Sharp Edges vanglijn

Sharp Edges vanglijn met valdemper zijn vanglijnen uit de Gravity-S serie (Sharp Edges). Een kernmantel vanglijn met aan de ene zijde een aluminium steigerhaak en de andere zijde is voorzien van een aluminium karabijn haak of automatische haak.

De vanglijn is vervaardigd van “Anti-Cut” touw, en is bestand tegen scherpe randen. De lussen zijn beschermd tegen schuren door middel van een kunststof bescherm ring.

Elastische vanglijn Gravity & Revolta

Elastische vanglijnen zijn handig in gebruik aangezien de elastische webbing de lengte van de los hangende vanglijnen beperken. De serie Revolta is gemaakt van olie-, water- en vuilafstotende REVOLTA-band, waardoor deze scheur- en snijbestendig is en een lange levensduur kan hebben. Deze vanglijnen hebben een zeer hoge UV-bestendigheid.

Vanglijn ATEX Free Blast & Fire Free

 

ATEX

Vanglijn met valdemper ATEX Free Blast FA3030620 en FA3040315 zijn vanglijnen uit de ATEX Free Blast serie. Een vanglijn met aan de ene zijde een steigerhaak vervaardigd uit aluminium en de andere zijde is voorzien van een aluminium schroef karabijn haak.

In ATEX risicozones (Ontplofbare Zones) kan een vonk van mechanische, elektrische of elektrostatische aard, enz… een gasmengsel, stoom of ontvlambare stof laten branden waardoor kans is op explosie. Het is dan ook uiterst belangrijk om de risico’s te evalueren.

Als uit de evaluatie blijkt dat het dragen van individuele beschermingskleding tegen vallen vanaf hoogtes noodzakelijk is in een ATEX zone, dan moet deze kleding overeenkomstig zijn met de richtlijn Atex 94/9/CE. De hele productlijn is te gebruiken in zone 1 en is overeenkomstig met de Richtlijn Atex 94/9/EG en de normen EN13463-1:2001 en EN13463-58:2003. De band van onze producten is eveneens getest volgens de norm EN 1149-1:2006.

Fire Free
Vonken, projecties van smeltend metaal tijdens soldeerwerkzaamheden, slijpen kunnen snel het in harnassen, leeflijnen, energie-absorbers klassiek gebruikte polyamide of polyester beschadigen. In de complete productlijn FIRE FREE is een specifieke band verwerkt en biedt een grotere bescherming aan de gebruikers die werken op hoogte in dit speciale werkmilieu. De riemen van deze reeks zijn getest op statische weerstand na blootstelling aan projecties van smeltend metaal en voldoen aan de volgende normen: ISO 9150: 1988, ISO 15025: 2002. De band van de vanglijnen FA3030520 en FA3040215 zijn bestand tegen een temperatuur van 371°C.

Vanglijnen met valdemper Dielectric

Vanglijnen met valdemper FA3030720 en FA3040415 zijn vanglijnen uit de Dielectric serie. Een vanglijn voorzien van een speciale polymeer gecoate steigerhaak en een textiel lus voor de bevestiging aan het harnas.

De vanglijn is speciaal ontworpen voor personen die werken in omstandigheden met mogelijke elektrische gevaren. Het gebruik van een speciale polymeer gecoate steigerhaak maakt de vanglijn volledig elektrisch geïsoleerd. De polymeer gecoate steigerhaak heeft een maximaal isolatievermogen = 14 kV.

Het laten keuren van uw valbeveiliging

Valbeveiligingsmiddelen dienen jaarlijks gekeurd te worden. HoMSS Keurmeesters kan deze keuringen voor u verzorgen. Wilt u uw vanglijnen met valdemper laten keuren? Dat kan!.. bij u op locatie of bij ons in de werkplaats. Voor meer informatie kijk op de website van HoMSS Keurmeesters.